Σελίδες

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

E-book vs παραδοσιακό




Ο Νίκος Μπακουνάκης στο Βήμα της Κυριακής έγραψε ένα άρθρο με τίτλο Δαβίδ vs Γολιάθ για τη μάχη που δίνει το παραδοσιακό βιβλίο εναντίον του e-book. Πήρε αφορμή τον αγώνα επιβίωσης της ιστορικής αλυσίδας «φυσικών» βιβλιοπωλείων Barnes and Noble, απέναντι στην Amazon του Τζεφ Μπέζος, που έχει πάρει φόρα με τα e-books που πουλά. Όπως έγραψε «η επιβίωση της ιστορικής αλυσίδας στις ΗΠΑ έχει και συμβολικό χαρακτήρα για όλον τον κόσμο, καθώς το παραδοσιακό βιβλιοπωλείο πλήττεται παντού και στην Ευρώπη και θεωρείται ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα του βιβλίου».

Εγώ διαβάζω παραδοσιακά βιβλία. Περνώντας τουλάχιστον ένα δεκάωρο την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, δεν μπορώ να ξεκουραστώ διαβάζοντας βιβλία σε ένα  e-book reader. Εξάλλου, ανήκω στην τελευταία ίσως γενιά που μεγάλωσε με το χαρτί. Εγώ και οι φίλοι μου δανείζουμε ο ένας του άλλου παραδοσιακά βιβλία. Για τους νεότερους που είναι συνέχεια με το κινητό στο χέρι ή μπροστά από το computer ενδεχομένως να έρχεται πιο φυσικό το e-book.
Τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές είναι πολλά, όπως και τα συμφέροντα. Ο Μπακουνάκης υποστηρίζει πως η μάχη του Barnes and Noble δεν είναι καθαρά επιχειρηματική. Είναι και πολιτιστική.

Τα σχόλια που ανάρτησαν άνθρωποι που διάβασαν το άρθρο του, ήταν τα περισσότερο επικριτικά. Του έγραψαν ότι η ζωή προχωρεί, πως έτσι είναι η τεχνολογία και πως είναι μάταιο να κάθεται να κλαίει το βιβλίο. Οι ιστορίες, η ανάγνωση δεν χάνεται απλά διαφοροποιείται. Όπως, για παράδειγμα άλλαξε ο τρόπος που επικοινωνούμε, έτσι άλλαξε και ο τρόπος που διαβάζουμε.

Θα μου πάρει χρόνο μέχρι να αποφασίσω να ακολουθήσω εντελώς το e-book. Υποψιάζομαι, μέχρι να το κάνω θα έχω αποκτήσει πρεσβυωπία και θα κρατώ το iPad σε απόσταση μισού μέτρου από τα μάτια μου για να διαβάζω…  Μου αρέσει το παραδοσιακό βιβλίο. Μου αρέσει να μετροφυλώ το χαρτί, να γράφω σημειώσεις στο πλάι. Είναι θέμα γούστου είπαμε.

Θα ήθελα όμως να δω και τη δική σας άποψη για το πώς διαβάζετε. Μετακομίσατε ηλεκτρονικά ή επιμένετε παραδοσιακά; Το βρίσκετε τρομερό σε κάποια φάση να μην υπάρχουν βιβλία όπως τα ξέρουμε σήμερα ή απλά η ζωή συνεχίζεται;

18 σχόλια:

  1. καλημέρα!

    η συζήτηση εν μεγάλη, οπόταν απλώς θα παραθέσω την δική μου άποψη:
    μου αρέσει να διαβάζω χάρτινα βιβλία, η μυρωδιά, η αφή δίνουν άλλη διάσταση.
    βέβαια δεν έχω τα λεφτά για να αγοράσω ένα e-book reader, αλλά είμαι σχεδόν απόλυτα βέβαιος ότι και πάλι θα συνέχιζα με τα κλασσικά βιβλία, και θεωρώ ότι όντως θα μειωθούν σε δραματικό βαθμό στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μειωθούν τα βιβλία, να σωθούν τα δέντρα! Κάποτε γράφαμε και σε τετράδια, σήμερα δεν διανοούμαστε να γράψουμε κάτι σε χαρτί, όλοι ανοίγουμε word document. Αυτό θα πει πρόοδος. Και εγώ αγαπώ τα παραδοσιακά βιβλία, κι εγώ αγαπώ τη μυδωδιά τους, αλλά μεταξύ του σώζω ένα δάσος ή τυπώνω ένα βιβλίο, προτιμώ το πρώτο.

    Εμένα πιο πολύ με πειράζει που καταργήθηκαν τα CD και οι δίσκοι, παρά ο,τιδήποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το παραδοσιακό βιβλίο έχει άλλη χάρη..
    εγώ συνήθως το έχω πάντα στην τσάντα μου και διαβάζω στο μετρό, σε παγκάκι, στο πλοίο, στο κρεβάτι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πρώτη μου αντίδραση όπως και με το μωρό που είχε βάλει ο Ινβίκτους είναι ότι είναι πολύ λυπηρό να μην ξέρουμε τι εστί βιβλίο. Αλλά όταν το φιλοσοφήσεις και πιο οικολογικό είναι και πιο πρακτικό είναι επομένως δεν είμαι αρνητική σε μια τέτοια εξέλιξη. Το βρίσκω εγωιστικό να προτιμώ να κοπούν δέντρα του Αμαζονίου επειδή μου αρέσει η μυρωδιά του χαρτιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείς να μυρίσεις το μελάνι στο ebook;
    Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις ανακυκλωμένο χαρτί ή ειδικά φυτευμένα δάση χωρίς να επηρεαζείς τον Αμαζόνιο ή άλλα δάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) χαχαχα, φίλε άμα θέλεις να μυρίζεις μελάνι ντε και καλά, να αγοράσεις ένα μπουκαλάκι και να το ανοίγεις όποτε θέλεις να το μυρίζεις! Κατά τα άλλα, δεν θα ήμουν αρνητικός στη δημιουργία ειδικού δάσους για παραγωγή βιβλίων, αλλά τόσα και τόσα άλλα πιο σημαντικά πράγματα δεν γίνονται στον κόσμο μας, το ειδικό δάσος για βιβλία θα γίνει;

      Διαγραφή
  6. Μάνα η "μετανάστευση" θα γίνει ενδεχομένως αλλά όι σύντομα. Παραδείγματος χάριν σε τεχνικού περιεχομένου βιβλία θέλεις να κάμνεις μέσα πράξεις, υπολογισμούς σημειώσεις. Επίσης κάποια βιβλία στο πανεπιστήμιο θέλεις να τα δανείσεις, ή εν ακριβά και ο άλλος δεν έχει να τα αγοράσει πως θα του το δανείσεις ; Διάβαζα και εγώ στον υπολογιστή ώρες ολόκληρες επειδή δεν είχα εκτυπωτή στο τέλος εχάλασα τα μμάθκια μου. Για να γίνει καθολική χρήση της ηλεκτρονικής έκδοσης τα πράματα πρέπει να έχουν φτάσει σε σημείο που θα έχουν αλλάξει ριζικά.

    Ρε Χρήστο, έλεος ρε οί τζαι CD, κουτσουφλάς τζαι σταματά να παίζει ρε. Ντάξει για έσσο εν καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάθε μήνα σχεδόν πάω τη βόλτα μου στο βιβλιοπωλείο και περνώ όμορφα διαλέγοντας καινούργια βιβλία. Κατεβάζω και ebooks αλλά με το παραδοσιακό βιβλίο είναι διαφορετικά. Ακόμη και να έχω το ebook αν μου αρέσει πολύ θα αγοράσω και το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άλλο αιλσθημα το βιβλίο και άλλο το ebook...
    ντάξει τα ebooks εν πιο βολικά αλλά άλλη φάση το βιβλίο...μπορεί να εμειωθήκαν οι πωλήσεις βιβλίων αλλά hard copies of books will never go out of fashion..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω πολλά βιβλία μεταχερισμένα, το βρίσκω χαζό να κρατω ΟΤΙ βιβλίο αγοράσω, ίσως και γι'αυτό μέσα σε ένα χρόναο στη Γαλλία να αγόρασα περισσότερα βιβλία από ότι αγοράζω εδώ ή στην αλλάδα για χρόνια...

    Επίσης, ΠΑΡΑ πολλές ξένες εκδόσεις τυπώνονται σε ανακυκλωμένο χαρτί.

    από ελληνικά βιβλία αποφεύγω να αγοράζω πρώτα από όλα γιατί σπάνια βρίσκω κάτι να με ενθουσιάζει από έλληυνα συγγραφέα ή ξένο που να μην μιλώ την γλώσσα του πρωτοτύπου και να θεωρήσω ότι σαν μετάφρασμα είναι καλύτερο το ελληνικό. Επίσης, με ενοχλεί που τα εκδίδουν όλα σε χαρτί πολυτελείας που είανι κουττούτζι (εχτός των άλλων).

    E-book δεν εδιάβασα ποττέ μου, άκουσα audio book, αλλά το e-book δεν με ξεκουράζει με κανένα τρόπο. Εξάλλου βιβλία διαβάζω για να ΜΗΝ είμαι μπροστά στην οθόνη ή να για να μπορώ άνετα να κάθομαι σε μια αποβάθρα και να μεν έχω έννοια αν θα βρεχτεί το i-pad (που δεν έχω)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. pellares ade thn touthn:

    http://www.istore.com.sg/skin/frontend/default/f002/images/drycase-ipad-2-waterproof-case-e.jpg

    mia xara....(8kiavazei)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eγώ διαβάζω παραδοσιακά... και με όλες μου τις αισθήσεις!

    Το ανοίγω, το μυρίζω... χαϊδεύω το εξώφυλλο...ενίοτε τσαλακώνω και τη μύτη μιας σελίδας ή υπογραμμίζω και γράφω αφιερώσεις...

    Λειτουργούν όλες οι αισθήσεις με το παραδοσιακό βιβλίο...
    Ασε που όταν το ανοίξεις ξανά μετά από καιρό μπορεί να σου φέρει τόσες αναμνήσεις... Λαδιές από αντηλιακό με άρωμα καρύδας... σουσάμι από κουλούρι...το άρωμά σου... Κάποτε έδωσα σε κάποιον ένα βιβλίο μου που είχε ποτιστεί τόσο από το άρωμά μου που κάθε που το διάβαζε νόμιζε ότι ήμουν κοντά του... Και να φανταστείς εγώ δε το'χα καταλάβει καν...

    Εννοείται βέβαια πως και το tablet θα το πάρω με την πρώτη ευκαιρία... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΛΙΑΚΑΔΑ ????? Εσύ ?

    http://farm4.static.flickr.com/3138/2889405498_c488c581e7.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι εγώ δηλώνω παραδοσιακός τύπος!
    Στο ίντερνετ μπορώ να διαβάσω άρθρα, να κάνω chatting για ώρες αλλά η απόλαυση του διαβάσματος είναι σε ένα χάρτινο βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάντως τα Barnes & Nobles κλείουν το ένα μετα το άλλο, το ιδιο τζαι μια αλλη αλυσιδα δαμέ το Borders.. Το ενα δαμέ στο πανεπιστήμιο εκλεισε τζαι θα γινει ενα μικρό "μολ" ενω το κεντρικότατο τζαι πολλά μεγάλο Borders στην καρδιά της πολης, μόλις έγινε Top Shop. Πως να επιζήσουν αμα που το Αμαζον παραγγέλεις κάτι τζαι σε 1-2 ωρες γινετε ηδη shipped τζαι έσhεις το σε 2-3 μέρες το πολύ.

    Κατα τα αλλα, οτι προτιμά ο καθε ένας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ για λόγους πρακτικούς, όπως το ότι πιάνεται η μέση μου μπροστά από την οθόνη ή κουράζονται τα μάτια μου, δεν το μπορώ το e-book αν και έχω μπει ουκ ολίγες φορές σε αυτό το τριπάκι. Δηλώνω αθεράπαυτα φανατική του παραδοσιακού βιβλίου ακόμα κι αν για κάποιους είναι πλέον μουσειακό είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάνα πολλά ενδιαφέρον θέμα άνοιξες.
    Εν πιο πρακτικό το ebook, καταρχάς εν τσας πιο φτηνά που τα paperbacks και φαντάζουμε με την πάροδο των χρόνων εννα πέσουν και άλλο οι τιμές, άρα κάμνεις την επένδυση και γοράζεις το tablet και μάλλον σε 20-30 χρόνια εννα σου έρκεται πιο φτηνό (αφού τα tablets εννα τα πίανουμε ούτως ή αλλως μάλλον). Εχτός που το ότι όπως λέει και ο Αντίχρηστος και η Μπρέντα εν πιο οικολογικό, εν και πιο εύκολο αφού δεν θέλουν ξεσκόνισμα και ούτε πίανουν τόπο και στην μετακόμιση ενεν πρόβλημα.
    Όμως ούτε 'γω είμαι έτοιμη να αποχωρηστώ το παραδοσιακό βιβλίο. Αρέσκει μου να τα βλέπω πάνω στη βιβλιοθήκη μου (πε το πελλάρα άμα θέλεις). Αρέσκει μου πολλά η αίσθηση του χαρτιού πάνω στο χέρι την ώρα που γυρίζεις σελίδες, την δυνατότητα να υπογραμμίσεις και να σημειώσεις όπως λέεις και 'συ, αρέσκει μου η μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου. Και αν τα καταργήσουμε τα παραδοσιακά βιβλία, τα second-hand μικρά βιβλιοπωλεία (στις υπόλοιπες χώρες εννοείται) τι εννα γίνουν, εν θρησκεία τζίνα, εν γινέται να τα καταργήσουμε.
    Ένιξερω αν θα εν τρομερό σε 40-50 χρόνια να μεν έχουμε χάρτινα βιβλία, τίποτε εν μινίσκει σταθερό σε τούτο τον κόσμο εννα μείνει το βιβλίο; Εξάλλου όσον εξελίσσεται το θέμα βιβλίο τόσο πιο προσβάσιμο γίνεται στον καθένα, ίσως με το ebook να γίνει και προσβάσιμο στους εξωγήινους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παραδοσιακά κι εδώ.
    κάμνουμεν ήδη πολλά πράματα στον υπολογιστή για να θκιαβάζω τζιαι βιβλία!

    καλά ρε παιθκιά, ΕΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή